Wij staan voor Ons Vinkel

Een kijkje achter de schermen - januari 2016

Een kijkje achter de schermen - januari 2016

De Vinkelse Kwis


Op donderdagavond voor de uitslag van de Vinkelse kwis ging op de fiets naar Kaathoven om eens te horen hoe ze de kwis zelf hebben ervaren. De koffie loopt, als ik binnen kom en met z’n drieën zitten ze op mij te wachten. “Nou!!” zeg ik, “roept u maar!” “Laote we beginne um te zegge dè ’t ons gu um unne gezellige middag vur hèl Vinkel”. Ik antwoord door te zeggen dat dat dan, wat mij betreft, helemaal gelukt is.

 

Ter zake.
De Vinkelse kwis heeft dit jaar z’n 5de editie. En de gehele ‘crew’ is van mening dat het niet meevalt om elk jaar ’n kwis in elkaar te ‘flansen’. Theo Kerkhof, Ton v Herpen, Marie-José v Wanrooij, Erik vd Loop, Edgar Glaudemans en Bas v Erp, zijn de namen die horen bij de Vinkelse kwis (of is het quiz?). Ik vraag ze, wie er nu eigenlijk, wat doet. Theo Kerkhof zegt: “We hebben het zo gedaan dat iedereen voor een bepaalde categorie de vragen maakt. Ton en Theo maken de vragen die betrekking hebben op de plaatsnamen en de Vinkelse historie, Marie-José de raadsels, Erik het terugkom-spel en Edgar en Bas zijn verantwoordelijk voor ‘wie ben ik’ en het nieuwe element in de kwis, de Geo-Game. De categorie ‘Vinkel 2015’ doen ze samen.

 

“Dè is allemoal heel mooi” zeg ik, “maar ik had toch graag eerst geweten hoe het allemaal is gekomen, zoals het nu is.” Hierop zegt Marie-Josè: “Dat is allemaal nogal onduidelijk, maar volgens mij is het zo: 6 jaar geleden deed ik mee met de Hisse kwis en na afloop dacht ik: Dat moet in Vinkel toch ook kunnen!! Toen ik enkele dagen nadien op ’n feestje was, begon ik erover met Theo, Ton en Erik. Alledrie zeiden ze: Dè goan we doen! En zo is het dus gekomen dat we, al voor het 5de jaar op 27 december een kwis klaar hebben liggen.” Op de vraag van mij, hoe lang ze er nu eigenlijk mee bezig zijn zegt Ton: “Het olling joar! Als ik iets zie, of hoor in het dorp, schrijf ik het op en kijk dan op het einde van het jaar of ik het kan gebruiken. We hebben elk jaar rond de 100 vragen, verdeeld in 9 categorieën.

 

Het terugkom-spel was dit jaar een hele ‘heisa’. Op 24 december kwam Erik bij Ton, om te zeggen dat z’n USB-stick, waar het terug-kom spel op stond, helemaal was gewist! “Lult nie!” Zin Ton. Maar het bleek waar te zijn. Gelukkig moest de vrouw van Erik op 1ste kerstdag werken, zodat hij de hele dag had om het spel opnieuw te maken. “Ho, ho” zegt Marie-José, “we hen wel meer meegemakt in die 5 joar! Wat dacht je vorig jaar, die vraag over die rijplaten die langs de Brugstraat lagen? We hadden namelijk de vraag: ‘Hoeveel rijplaten liggen er langs de Brugstraat?’ Maar toen begon het ’s-morgens te sneeuwen. Een uur later was er geen rijplaat meer te zien!! En dan? We besloten het zo te laten. Na afloop van de kwis bleek die vraag er helemaal niet in te staan. We weten nu nog niemand hoe dè kon. Ge moet ook ooit geluk hebbe wanne.”


Als ik zeg dat ik de kwis van dit jaar pittig vond, zegt Theo: “Pittig is nie erg, mar hij moet nie te moeilijk zen. Je moet het zo zien: 50% van de vragen moet je eigenlijk uit je mouw schudden. 30% moet lastig zijn, deze 30% maken het verschil tussen de deelnemers.” De vraagstelling of formulering van een vraag is ook héééél belangrijk. Want dat kan een berg aan discussie opleveren tijdens de uitslag. “Mar dè is toch nie erg!” Zegt Ton. “De winnaar is altijd de terechte winnaar en dat is het belangrijkste.”

 

Ze hebben een jaar geprobeerd om de mensen al vroeg warm te maken voor de kwis. Dat deden ze, door het gehele jaar, bij allerlei Vinkelse evenementen, letters op bomen, lantaarnpalen ed. te hangen. Helaas reageerde Vinkel niet of nauwelijks. Ze kregen totaal geen respons. Een schaars geklede stratenmaker dacht slim te zijn en trok de letter bij beach-volley van de bar en nam hem mee naar huis, in de hoop er op het einde van het jaar iets aan te hebben! Jammer. Het hele plan met de letters ging niet door! Marie-José zegt vervolgens, “de deelnemers doen zoiets wel vaker. Als ze een aanwijzing hebben gevonden, verwijderen ze deze meteen, om zo andere niet de mogelijkheid te geven om te scoren! Tjaa. We gaan echt geen politie spelen. ‘És ze denken dè ze doar de kwis mè winnen’! Het zegt meer over degene die het doen, dan over degene die het antwoord dan niet vinden!”


Ik vraag na m’n 3de kop koffie, waarom er dit jaar niet naar de deelnemende teams is gegaan. “Nou”, zegt Theo “des heel hendig, we han er gin tijd vur. Maar het was wel altijd mooi, om iedereen te zien zwoegen en te horen tieren over, wat nu eigenlijk het juiste antwoord was. Geen mooier vermaak dan leedvermaak.

 

“Dit jaar zijn er trouwens wat foutjes ingeslopen” zegt Ton. “Mijn fout. Er werd een vraag gesteld over, het kadaverhuisje op de Nulandse Weerscheut. Nu blijkt dat dat huisje helemaal niet daar gestaan heeft! En ’n vraag over ’n overtredinkje op de velden van Avanti’31 in Schijndel. Dat bleek bij WEC, ook in Schijndel gebeurd te zijn! Dan kun je echt zien dat onze deelnemers gedreven zijn.” Bij het terugkom spel, werd Ton door vele mensen gewezen op deze 2 fouten. “Zudde gè er in willen zetten, dek volgend joar beter oplet, Frank?” “Vanèges”.

 

“Zun we er nog inne vatte?” vraagt Theo. “Oké, eentje nog. Kijken jullie eigenlijk uit naar de uitslag op 17 januari?” Vraag ik als de klok 11 uur slaat. “Ja, ik wel” zegt Marie-José, “dat is misschien nog leuker als de kwis middag zelf. En ik voel het als een soort van ontlading. We hebben het toch maar weer voor elkaar! Als je bijna alle deelnemers bij elkaar, in een volle kroeg, het leuk ziet hebben denk ik: Yesss Hoekie.” De andere die bij me aan tafel zitten, knikken alleen maar, ten teken dat ze het helemaal eens zijn met Marie-José. “Hoe loat begint dè zondag?” Vraag ik met de deurklink in m’n hand.” “3 uur!!! Tot zondag dan!”


Ik zie dat de kroeg al vol is met de deelnemende teams, als ik om de hoek kom, om te kijken hoe we het er dit jaar hebben afgebracht. Als ik binnenkom loop ik tegen Hans v Niftrik aan. “Hedde ook mee gedaan?” vraag ik ‘m. “Ja”, zegt hij, “maar ik betwijfel of we er iets van ‘gebakken’ hebben.” Geert v Wanrooy (die samen met zijn schoonzoon Ron, Hans en de vrouwen deel uit maakte van ‘De Platbeukers’). vult aan door te zeggen: “Als we bij de eerste 20 zitten, moeten we tevreden zijn. We waren maar met z’n vijven! Dat is te weinig, je moet volgens mij met minimaal ’n man of 10 zijn, zodat je de vragen kunt verdelen.” “Nu zagen we sommige vragen wel heel vaak voorbij komen”, vult Hans aan, “maar goed, we hebben toch ’n hoop plezier gehad die avond en deze middag is nog jong, dus wie weet!

 

Dan bestormt Theo Kerkhof ’n podiumpje om de uitslag bekent te maken. Middels een grappig filmpje, dat Erik vd Loop in elkaar knutselde, worden de teams die onderaan eindigde als eerste getoond. Als Theo aan is gekomen bij de bovenste 10 wordt het stiller in het café. De ‘Platbeukers’ hebben dan alweer gesprekstof genoeg. Zij werden namelijk 25e. “5 plaatsen lager dan waarop we hoopte”, zegt Geert. “Maar de beste zal ook hier winnen, wanne?” “De bovenste 3!!” roept Theo. Het zal gaan om ‘De Kaftappers’, ‘Familie van der Lee’ en ‘CV Ge ziet mar’. Hierbij moet vermeld worden dat ‘De Kaftappers’ al 2 maal 2de werden, ‘Familie van der Lee’ sloot de kwis al eens als winnaar af en ‘CV Ge ziet mar’ won vorig jaar. Als ‘CV Ge ziet mar’ als derde eindigt, ‘De Kaftappers’ weer 2de worden en ‘Familie van der Lee’ voor de 2de keer met de beker naar huis gaat, is een leuke middag op z’n hoogtepunt gekomen. “Niet verwacht”, antwoorden de nummer 2 en 3 als ik vraag of ze tevreden zijn. “Vaneiges zèn wij tevreden” zegt Peter vd Lee, “We waren gegaan voor de bovenste 5! Mar dees is toch wir net iets mooier.”

 

Als ik rond 7 uur naar huis ga, heeft het bier rijkelijk gevloeid. Als je deel uit maakt van de winnaar van de Vinkelse kwis, moet je de volgende morgen opstaan met ’n brede glimlach. Maar ik vrees dat ik opsta met ’n kater van hier tot Tokyo en dat heeft dan weer niks met de kwis te maken, maar alles met het bier!


Frank

 

Voor de volledige uitslag, het terugkom spel, de ‘Voice of Vinkel’, enz. enz. klik je hier voor de site van de
Vinkelse Kwis

Facebook

Deze website wil gebruik maken van cookies.