Wij staan voor Ons Vinkel

Iets Aparts - mei 2016

Iets Aparts - mei 2016

De Hobby van Juup van Lokven


Op een mooie zaterdag in mei was het weer tijd voor een ‘diepte-interview’ met een Vinkelse jongere over een unieke hobby. Voor de mensen uit Vinkel die actief carnaval vieren in Den Driehoek kennen Juup van Lokven (zoon van Johnny en Marie José van Lokven) al langer, vanwege zijn prachtig gemaakte films van de carnavalsoptocht Kafland. Voor de mensen die nog niet bekend zijn met Juup, hij is 14 jaar, woont op de Nieuwekampen en gaat naar het Rodenborch-College in Rosmalen. Juup is de oprichter van JVL Films. JVL Films maakt diverse films voor verschillende bedrijven. Dit varieert van aftermovies (films om te laten zien wat er op een bepaald evenement allemaal is gebeurd) tot aan promotiefilmpjes voor bedrijven, maar ook van bruiloften tot luchtfoto’s voor particulieren. JVL Films heeft momenteel meer dan 300.000 kijkminuten op Youtube.

Voor Juup begon het allemaal een jaar of twee geleden tijdens de open dag van Van Lokven BV, het bedrijf van zijn ouders. Hij had voor de open dag een film gemaakt voor in de tent. Op de open dag zelf lieten ze een film maken van deze dag met een drone. "Vanaf dat moment wist ik het, dat wil ik ook! Johnny van Vugt kwam bij ons thuis om een film te maken van onze open dag met zijn drone. Een drone is een soort minihelikopter waaraan een camera is gemonteerd, vanaf de grond kun je meekijken met het beeld van de camera en tegelijkertijd ook filmen." Na deze open dag heeft Juup nog veel contact gehouden met Johnny en gingen ze wel eens samen op pad. "Ik filmde dan vanaf de grond en Johnny deed het vliegwerk. Ondertussen kwamen ook de eerste kleine opdrachtjes binnen voor mijzelf, dit was ook het begin van JVL Films. De films die ik maakte heb ik geplaatst op mijn eigen website www.JVLFilms.nl en mijn Youtube-kanaal."

Het duurde tot de kerst van 2014 voor Juup zijn eigen drone had, toen nog met enige financiële steun van zijn ouders. Daarmee kon hij nu ook zelf zijn eigen films vanuit de lucht maken en is hij JVL Films gaan uitbreiden, later ook met actiecamera’s en filmcamera’s. Zo begon hij te filmen bij het tractorpullingteam ‘Interven’, waar zijn broer Gert van Lokven bij zat. "Vanuit de film die ik maakte voor dit tractorpullingteam ben ik ook weer terecht gekomen bij andere teams zoals ‘de Rhinorocket’ die ik inmiddels ook sponsor. Zo heb ik steeds meer naamsbekendheid gekregen en heb ik ook bij andere bedrijven mogen gaan filmen. Dit is wel een teken dat ze mijn werk goed vinden en dat geeft veel voldoening." Omdat hij voor sommige opdrachten soms handen te kort komt, krijgt hij hulp van zijn vrienden Casper de Keijzer en Jippe van der Heijden. Zij helpen dan vooral met het filmen vanaf de grond, zodat Juup zelf het vliegwerk en de regie op zich kan nemen.

In 2016 heeft Juup onder andere al films gemaakt voor diverse bedrijven en particulieren. Hij heeft inmiddels meer dan 100 films op zijn naam staan, zo heeft hij bijvoorbeeld voor Stichting Kafland, trekkertrek Maasdonk en het wereldrecord duurvissen bij de Slothoeve vijver gefilmd. Maar zijn grootste klus was het maken van een promotiefilm bij Tobroco. "Tobroco is gevestigd in Oisterwijk en is een fabrikant van GIANT machines en aanbouwdelen. Het bedrijf telt 140 werknemers. Ik vond het gaaf dat z'n groot bedrijf bij mij terecht komt, als ze een promotiefilm nodig hebben. Het kostte mij één hele dag om alle fabriekshallen te filmen. Daarnaast had ik ook een dag nodig om bij mensen thuis op locatie te filmen over het gebruik van de machines." Op de vraag wat mensen vinden van zijn jonge leeftijd kon Juup een duidelijk antwoord geven: "Mensen kijken vooral naar wat je kunt, het maakt de mensen daarbij niet uit hoe oud je bent."

Wat de toekomst brengt vindt Juup op dit moment moeilijk te zeggen. Hij moet nog minimaal vier jaar naar het Rodenborch-College voor hij zijn VWO-diploma hoopt te halen. Daarna zou hij graag naar de Filmacademie willen, want zo zegt hij lachend: "Een diploma is altijd handig, maar niet noodzakelijk." Daarnaast zou hij graag ook films willen maken in nieuwe sectoren. "Doordat ik vanuit het tractorpulling ben begonnen met filmen heb ik ook vooral films gemaakt voor agrarische bedrijven. Ik zou ook liever voor bedrijven uit verschillende sectoren willen werken. Vooral de muziek (festival etc.) spreekt me erg aan". Om zijn werkgebied uit te breiden is hij de afgelopen maanden een paar keer op stap geweest met Maarten Verhey (onder andere bekend van de films voor Schoones Dakar) van GIG entertainment. "Maarten heeft films van mij gezien en vroeg daarom of ik een keer mee zou willen naar een van zijn opdrachten. Zo mocht ik een paar weken terug een keer mee om een commercial te filmen voor Wijkopenauto’s.nl. Tot mijn grote verbazing was deze een tijdje later te zien op nationale televisie. Het was wel gaaf om de commercial waar jij aan meegewerkt hebt terug te zien op TV."

Na het interview liet Juup nog enkele vliegkunsten zijn met zijn drone. Het is indrukwekkend om te zien wat hij op z'n jonge leeftijd allemaal al heeft laten zien en wat hij allemaal al kan op filmgebied. Een jongen om in de gaten te houden in de toekomst!

Facebook

Deze website wil gebruik maken van cookies.