Wij staan voor Ons Vinkel

Iets Aparts - juli 2016

Iets Aparts - juli 2016

Werken op een bijzondere lokatie - Ferry vd Ven


Deze keer kom ik uit bij iemand die zijn werk uitvoert op een bijzondere locatie. Het gaat hier om Ferry vd Ven die als manusje van alles/timmerman werkt op Abdij Onze lieve vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot.


Ik tref Ferry aan bij het poortgebouw van de abdij, waar hij op mij staat te wachten. Je ziet het wel hè! Je komt hier niet zomaar op het terrein! Goed Frank! Jij wil dus het een en ander weten over het wel en wee hier op de abdij en over de locatie ‘an sich’ ? Inderdaad Ferry. Wè hedde toch ’n prachtige locatie om je boterham te verdienen. En zo heerlijk rustig. Klopt! Ik zelf heb het bijna al niet meer in de gaten, maar nu jij het zo zegt…. Het is hier echt stil hè. Het enige wat je hier hoort zijn de kerkklokken. Die slaan dan ook vanaf ’s morgens 4.15 uur. Dan begint de eerste mis voor de monniken. Ze beginnen dan met hun nachtwake. Vervolgens om 6.30 uur hebben ze het ochtendgebed, om dan na hun arbeid, zoals ze dat hier nog zeggen om 11.30 uur weer in de kerk te belanden voor een eucharistieviering . Het middaggebed begint om half 3, het avondgebed om 17.45 uur en om de dag af te sluiten is er om 19.30 uur een dagsluiting. De monniken hebben de volgende levenswijze: 8 uur bidden, 8 uur arbeid en 8 uur slapen. Kijk daar maar eens naar dat beeld: Ora et labora staat erop. Werk en bid betekent dat.

 

Hoeveel monniken zitten hier eigenlijk nog? Vraag ik. 16 Nog. Op hoogtijdagen voor de abdij, zaten hier 125 monniken. Nu nog hebben ze allemaal een taak binnen de kloostermuur. Er wordt hier dan ook van alles gedaan. Ze zijn bijna geheel zelfvoorzienend. Ze hebben ’n eigen bakkerij, een kaasmakerij een imkerij en vanzelfsprekend een bierbrouwerij. Het is een trappistenklooster hè. Het bier werd vroeger door de monniken gebrouwen, maar tegenwoordig is de brouwerij verhuurt aan de bierbrouwer uit Lieshout. Vader abt en de prior zijn nog wel directeur van het hele spul. Binnen de kloosterorde is de abt eigenlijk degene die het hoogste in de ‘ranking’ staat en de prior is zijn rechterhand.

Hier is altijd wel iets te doen. Kijk maar eens om je heen, zo groot hier joh! Als ik zeg dat het lekker begint te ruiken, zie ik ’n monnik met een kar vol met brood door de binnentuin lopen. Broeder Wolfgang. Dat is de bakker hier.’Unnen Duitser’. Is een aantal jaren terug ingetreden . Die brengt het brood naar het “proeflokaal”. Dat is een soort van lunchroom, waar het daadwerkelijk met de benen buiten hangt. Er komen hier jaarlijks rond de 30.000 mensen voor ’n rondleiding rond de abdij en door de brouwerij. Rond de Abdij, want erin kom je niet! Jij wil toch ook al die mensen niet in je huis hebben? Want het klooster is hun huis, wanne!

Er treden nog wel mensen in, zoals ze dat noemen. De jongste monnik is 24 en de oudste 81 jaar. Kijk daar loopt Wigbert, dat is de monnik die doet de winkel, die hier op het terrein is .De Kloosterwinkel. Daar worden spullen verkocht die hier gekweekt of gemaakt zijn. Sinds enige tijd maken ze hier ook kaas. De broeders bezitten een eigen kaasmakerij, alwaar alle soorten kaas vervaardigt worden. En ruimte om de kaas te laten rijpen, hebben ze in heel Brabant niet zoveel als hier. Je begrijpt dat ze daar ’s morgens al vroeg beginnen. Na de eerste mis. En die is dus om 4.15!! Ook zijn er een aantal monniken druk in het gastenhuis. Er is een gedeelte in het klooster waar mensen van buiten tot bezinning kunnen komen. Retraite noemen ze dat. Je wil niet weten hoeveel mensen daar gebruik van maken. Jááá jonghe, voor veel mensen draait de wereld te snel rond!! Als ik me niet vergis hebben ze 35 kamers, die altijd goed bezet zijn. 1 Ding, als je hier in retraite gaat, wordt er wel van je verwacht dat je het leven van een monnik in acht neemt. Dat houdt in, dat je deelneemt aan alle missen die er op een dag plaatsvinden. Dus ook die van 4.15 hè.

 

Eigenlijk is het hier ’n goed lopend bedrijf wat geleid wordt door Vader abt en de prior. Ze leven hier naar de filosofie van Benedictus. Waarbij zwijgen een ‘groot goed’ is. Kom maar eens mee zegt Ferry, dan zal ik je eens iets laten zien waar jij nog iets van kunt leren. We komen bij een beeld wat boven in een toren staat met daaronder de tekst: Dan zijn zij waarlijk monniken als zij van den arbeid hunner handen leven. De vinger op z’n lippen hè. Stilte dus!! Dit is trouwens de mouttoren. Hier wordt alle mout opgeslagen die nodig is om bier te kunnen brouwen. La Trappe, is het trappistenbier wat hier dus gemaakt wordt. De naam La Trappe komt nog uit een ver verleden, toen deze kloosterorde nog in Frankrijk zat. Het religieuze leven zag er daar niet héél goed uit en zodoende kwamen ze hier in Berkel-Enschot uit. De naam La Trappe komt dus van het klooster waar deze orde vroeger zat.

 

Gè wit er wel veul van Ferry, of nie? Valt wel mee! Doar! dè is unne gids, die hier de mensen rondleidt . Die weet er pas veel over te vertellen. Allemaal leuke anekdotes over de brouwerij en het kloosterleven. Heb ik je de brandweerwagen, die ze hier hebben, al laten zien? Kèk die stu hier. ’n Prachtige DAF uit 1958 staat vakkundig geparkeerd in een ruimte, die helemaal gevuld is met brandweerwagen. Niet meer operationeel, maar leuk om te laten zien, toch?

 

En zo is er hier zoveel meer waar ’n leuk verhaal bij hoort. Ferry? Vraag ik. Mag ik dan afsluiten met een spreuk die ik eens in een of ander boek las en die hier goed van toepassing is: Eet wat gaar is, drink wat klaar is, zeg wat waar is, en heb lief wat schaars is.
Houdoe Ferry. En bedankt hè.

Facebook

Deze website wil gebruik maken van cookies.