Wij staan voor Ons Vinkel

All around the world - maart 2018

All around the world - maart 2018

Loes van Krieken in Milaan


Hallo Allemaal, mijn naam is Loes van Krieken (dochter van Annette en Jos van Krieken) en ik ben 21 jaar. Regelmatig ben ik op het sportpark te bekennen met de andere meiden van sterrenteam dames 2 om een potje te voetballen of vooral ook om een drankje te drinken tijdens de derde helft. Sinds september 2017 woon/werk ik echter in Milaan, Italië. Ik werk hier als een au pair. Dat houdt in dat ik bij een Italiaanse familie woon en hun help met de zorg voor de kinderen. De familie bestaat uit vader, moeder en twee zoons van 7 en 5 jaar. Ik breng de kinderen 's ochtends mee naar school en zorg dat ze op tijd bij hun buitenschoolse activiteiten komen. Ook help ik ze met hun huiswerk. Voor de familie is het ook belangrijk dat ik veel Engels met de kinderen spreek zodat ze de taal beter gaan beheersen.

 

Na mijn opleiding Toerisme aan het NHTV in Breda wist ik niet precies wat ik wou gaan doen. Na mijn afstuderen heb ik bijvoorbeeld gedacht om te gaan werken, verder te studeren of om te gaan reizen. Ik heb gekozen voor een combinatie van deze drie opties, ik werk in het buitenland en probeer daarnaast de Italiaanse taal nog beter te leren. Ik heb bewust voor Italië gekozen omdat ik tijdens mijn studie ben begonnen met Italiaanse lessen. Verder heb ik in 2016 tijdens mijn stageperiode een half jaar in Rome gewerkt en zodoende wilde ik graag doorgaan met het leren van de taal. Naast het leren van de Italiaanse taal ben ik ook geïnteresseerd in reizen en het ontdekken van nieuwe culturen. Verder vind ik Italië een mooi land en houd ik van de Italiaanse keuken. De eetgewoontes zijn nogal anders dan die van ons, in Italië eten we een stuk later dan in Nederland. De ouders zijn vaak rond 19.00 thuis en dan eten we meestal tussen 19.30 en 20.00. Daarna gaan de kinderen vrijwel meteen naar bed toe. Daarbij bevind ik me natuurlijk in Italië en eet ik dus voornamelijk pasta. De pastagerechten bestaan voornamelijk uit de pasta en een vrij simpele saus. In Nederland zouden we er allerlei groenten en vlees in doen, maar dat is hier niet het geval. Vaak hebben we na de pasta nog wat sla. Als we bij de opa en oma gaan eten, eten we vaak op de authentieke manier; pasta als eerste gerecht, daarna een vleesgerecht en dan nog een stuk fruit. Je kunt je wel voorstellen dat ik altijd blij ben als we daar heen gaan. Verder is het uit eten vrij goedkoop hier en daardoor ook heel laagdrempelig. Naast de verschillende cultuur en eetgewoontes zijn er ook nog andere verschillen. Een voorbeeld hiervan is dat waar wij vroeger zomaar even in de tuin konden gaan spelen, moet de familie hier echt actie ondernemen om bijvoorbeeld naar een park te gaan. Ik denk dat dit echter ook vooral komt doordat ik ben opgegroeid Vinkel, een klein dorp, en deze kinderen opgroeien in Milaan, een “grote stad”.

 

img_20171028_164659.jpg

 

Het werk wat ik hier doe is heel erg flexibel, de lijn tussen werk en vrije tijd nogal dun omdat ik in principe op mijn werk woon. Het idee van het au pair concept is dat je deel van een familie wordt en als een grote zus voor de kinderen bent. Ik kan daarom niet zomaar zeggen tegen de kinderen "sorry ik ben nu klaar met werken, dus ik wil niet meer met je spelen". In principe werk ik in de ochtend een uurtje of anderhalf om een van de kinderen mee naar school te nemen en daarna vanaf dat zij klaar zijn op school tot een van de ouders thuis is, vaak rond 19.00. Uiteraard heb ik wel tijd om leuke dingen te doen in mijn vrije tijd. Dat is vooral overdag doordeweeks en in het weekend, want de weekenden ben ik in principe altijd vrij. Doordeweeks bestaat dat vooral uit koffie drinken, een "Gelato" (ijsje) eten, wat rondwandelen of nieuwe dingen bezoeken in de stad met vriendinnen. In het weekend vind ik het ook erg leuk om andere plekken en steden te bezoeken rondom Milaan. Zo ben ik bijvoorbeeld al in Venetië, Verona, Florence, Pisa, Cinque Terre en nog veel meer plaatsen geweest! Wat dat betreft is Milaan een ideale stad: het is centraal gelegen en goed verbonden met andere plekken.

 

Ondanks dat ik hier een hele leuke tijd heb en veel nieuwe vrienden heb gemaakt mis ik ook mijn vriendinnen, familie en natuurlijk het "normale" Hollandse eten. Gelukkig ligt Milaan niet aan de andere kant van de wereld en is het redelijk makkelijk om af en toe terug naar Nederland te gaan. Zo ben ik tijdens kerst en oud & nieuw twee weken thuis geweest en heb ik ook lekker drie dagen carnaval kunnen vieren. Daarnaast heb ik ook erg veel vrienden en familie op bezoek gehad. Dat maakt het toch dat er elke keer speciale dingen zijn om naar uit te kijken! Ik zal tot ongeveer half juni in Milaan blijven. Tot die tijd ben ik nog van plan veel leuke dingen te gaan doen en mooie plekken te bezoeken. Verder staan er ook al weer bezoekjes vanuit Nederland op de planning. De rest van het jaar zal ik me in Nederland bevinden en heb ik al leuke festivals in het vooruitzicht. Na deze ervaring wil ik op zoek gaan naar een baan binnen het toerisme of de evenementenindustrie. Het zou leuk zijn als ik hierin ook nog mijn Italiaans kan blijven gebruiken.

Facebook

Deze website wil gebruik maken van cookies.