Wij staan voor Ons Vinkel

All over the world - december 2019

All over the world - december 2019

Geertje van den Berg vanuit China


Ni Hao! Zo zeggen ze hier in China hoi. Samen met mijn man Elmo en 2 dochters Liz en Kiki woon ik in Suzhou, een stad vlakbij Shanghai. Vlakbij voor Chinese begrippen dan, het is ongeveer 2 uur rijden. Dichtbij als je bedenkt dat je binnen China binnenlandse vluchten kunt maken van ruim 5,5 uur!

 

We zijn in januari 2016 naar China verhuisd voor het werk van Elmo. Ik ben thuis met Kiki, Liz zit inmiddels op school, en ik vind het een enorme luxe dat ik zoveel tijd met haar door kan brengen. Ik verveel me totaal niet! Ik heb een leuke internationale vriendinnengroep hier, volg Chinese les, en ben actief als vrijwilliger voor onder andere de school van Liz, en voor de Nederlandse-Vlaamse vereniging hier. Regelmatig organiseer ik een borrel of barbecue, en afgelopen maand natuurlijk het Sinterklaasfeest. Erg leuk om te doen!

 

Suzhou wordt ook wel het “Venetië van het oosten” genoemd. In de oude stad zijn veel kanalen met bootjes, mooie bruggetjes, oude straatjes waar je mooi kan wandelen. Prachtig! Wij wonen in een redelijk nieuw deel van de stad, waar veel appartementen gebouwd zijn, meer werkgelegenheid is, veel restaurants zijn. Ook hier is het mooi, ons deel van de stad is om een meer heen gebouwd. Er is veel groen, er zijn fietspaden, speeltuintjes, enzovoort. Visite vinden we altijd gezellig! Heb je plannen om rond te gaan reizen in China, dan ben je van harte welkom bij ons en laat ik je graag Suzhou zien.

 

We gaan regelmatig uit eten hier. En dan eten we geen FoeYongHai, BabiPangang of KoeLoeYoek, want dat kennen ze hier helemaal niet. Chinees eten hier is heel anders dan Chinees eten in Nederland. Gezonder, gezelliger, en met veel meer smaak. Als je me niet gelooft, vraag het dan maar eens aan ons mam, Gerda van den Berg. Die kan het weten want ze is hier twee keer geweest! Je kunt haar tegenkomen bij ’t Eetpunt, in de kerk als ze daar aan het poetsen is, of aan het zingen want ze zit ook bij het koor. Ze doet ook de ziekenbezoeken voor de buurtvereniging Heesch-Vinkel (maar dat is dan niet zo’n goed teken als je haar daar van kent…)

 

Mocht je nou zin hebben gekregen in Chinees eten en je rijdt daarvoor vanavond naar Nuland, verras ze dan eens en zeg bij het afrekenen XieXie. Dat is ‘dankjewel’ in het Chinees. En dan niet KsieKsie, maar Sjèh Sjèh. Ze zullen onder de indruk zijn!

Geertje van den Berg

Facebook

Deze website wil gebruik maken van cookies.