Wij staan voor Ons Vinkel

All over the world - oktober 2019

All over the world - oktober 2019

Via een omweg naar Finland


Hola ik ben Jan Schimmel, 22 jaar, woonachtig in de Nulandse Weerscheut (fokbedrijf Schimmel) en veehouderij student aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Deze keer is mij gevraagd een stukje te schrijven voor de Echo. Dit jaar ben ik in meer dan 10 verschillende landen geweest en maar 4 weken in Vinkel. Dit doordat ik ervoor heb gekozen mijn stages in het 3e jaar en minor in het 4e jaar in het buitenland te doen. Op dit moment schrijf ik dit stukje vanuit Finland.

 

Mijn eerste stage bij Agrifirm (veevoederbedrijf) heb ik met behulp van Ron Coppens geregeld. Voor Agrifirm heb ik 17 weken een opdracht gedaan voor biggenvoer in Polen. Het hoofdkantoor van Agrifirm Polen is gevestigd in de stad Szamotuły, zelf woonde ik in een appartement in de stad Poznan. Voor deze opdracht heb ik eerst de varkenssector in Polen goed leren kennen. Om dit bereiken ben ik de eerste 6 weken met verschillende adviseurs in verschillende gebieden van Polen geweest. Hierdoor ben ik heel Polen door gereden en heb ik met veel ondernemers aan tafel gezeten. Zo heb ik ook de echte Poolse cultuur heb leren kennen. Dit lukte overigens in Poznan ook goed zat, wat een echte studentenstad is waar op elke tafel meerdere flessen vodka te vinden zijn.


Doordat ik een eigen auto had en in de weekeinden vrij was heb ik veel verschillende steden kunnen bezoeken, onder andere Warschau, Krakau en Lublin. Aan het eind van mijn stageperiode hebben verschillende studenten van de HAS drie weken in Poznań een minor gevolgd. Hiermee ben ik nog een weekend naar Praag gegaan en heb ik een weekend Auschwitz-Birkenau heb bezocht.

 

Na deze stage ben ik 2 weken thuis geweest om vervolgens 13 weken een stageopdracht te doen in Mexico. Deze stage was bij het bedrijf Topigs Norsvin (varkens genetica bedrijf) en de opdracht was een marktonderzoek doen naar de varkenssector in Mexico, Argentinië, Brazilië, Colombia en de Verenigde Staten. Deze opdracht heb ik samen met Grard van Gerwe uit Nistelrode uitgevoerd. In Mexico woonde ik in een appartement in het centrum van Santiago de Querétaro, waar ook het hoofdkantoor van Topigs Norsvin Mexico te vinden. Querétaro is een stad met meer dan 600.000 inwoners waar wij een van de weinige Europeanen waren waardoor we heel interessant waren voor de Mexicaantjes. De eerste 6 weken hebben we vooral op kantoor gewerkt. Tijdens het tweede deel van de stage hebben we veel met een adviseur/dierenarts bedrijfsbezoeken en tripjes hebben gemaakt naar verschillende steden in Centraal- en West-Mexico zoals Guadalajara, Tepatitlán de Morelos en Puerto Vallarta.

 

Na mijn stage zijn we naar Playa del Carmen gevlogen waar Leon en ons opa (Wim Steenbergen) aan zijn gesloten om het Yucatan gebied te bekijken. Hier hebben we met zijn vieren verschillende eilanden onveilig gemaakt met golfkarretjes en hebben we in verschillende wateren met de snorkel vissen, schildpadden en bikini’s gespot. Na de 9 dagen in het Yucatan gebied ben ik doorgereisd naar Colombia waar ik cultuur heb gesnoven in Medellín en 15 dagen rond heb gereisd door de prachtige natuur met als hoogtepunten de hoge palmbomen en het natuurpark in Salento, Piedra Del Peñol in Guatapé, havenstad Cartagena en nationaal park Tayrona.

 

Vanuit Colombia zijn we naar Las Vegas gevlogen waar de Colombiaanse en Mexicaanse natuur werd vervangen door een totaal gemaakte stad waar alles er perfect uitzag. Hier hebben we 4 dagen genoten van grote clubs, pool party’s, verschillende shows en het gokken. Doordat mijn portemonnee plat was en mijn creditcard overlimit van het gokken en de pilskes van 12 dollar ben ik teruggevlogen naar Nederland.

 

In de 5 dagen in Vinkel heb ik van een supertje frikandel speciaal van Den Driehoek, een kapsalon, de solexrace en het bijbuurten met mijn maten kunnen genieten. Nadat ik de varkens weer een paar dagen heb kunnen zien heb ik samen met Bram van de Ven uit Wintelre koers gezet naar Finland. Hier volg ik nu een minor (een studieblok van 4 maanden dat ik zelf heb ingedeeld) aan de universiteit van Seinäjoki. Seinäjoki is een studentenstad in het westen van Finland. Bram en ik hadden besloten om met de auto te gaan om zo vrij mogelijk te zijn en overal naar toe te kunnen gaan waar we willen. De heenweg hebben we een roadtrip gemaakt via Hamburg waar we in een Kaufhaus de nodige wodka en bier in hebben geslagen. Dit vanwege de hoge alcoholprijs in Scandinavië. Vervolgens zijn we doorgereden naar Kopenhagen en Stockholm. Vanuit Stockholm zijn we om de Botnische Golf heen gereden om in Seinäjoki uit te komen. Deze trip was 2900 km lang en hier hebben in de eerste 4 weken in Finland nog zo’n 5000 km aan toegevoegd. Dit om verschillende nationale parken en steden te bekijken. In Seinäjoki woon ik in een appartement op de studentencampus waar bijna elke dag iemand jarig is.

 

Wanneer ik deze minor heb afgerond rond half december vervolgen we onze roadtrip via Tallinn, Riga en Minsk om net voor kerst nog een pilske en een super frikandel speciaal te kunnen pakken in Den Driehoek, Proost!

 

Jan Schimmel jr

Facebook

Deze website wil gebruik maken van cookies.